Forfattersamarbeid - Mailandelever har vært manuskonsulenter

I uke 11 hadde 3 STA besøk av Alexander Sandtorv. Han er noe så sjeldent som en kjemiker som skriver fantasy, og i fjor var nåværende 3STA manuskonsulenter for hans nylig utgitte roman "Profetien om Laura"

Samarbeidet med klassen, norsklærer Nina og biblioteket startet i fjor da klassen be spurt om å være manuslesere og responsgivere til råmanuset. Klassen jobbet mye med dette på senhøsten og vinteren, både individuell lesing med kreativ tekstskaping og skriving og med diskusjoner og refleksjon i læringsfellesskapene. Det er krevende og tar mye tid å gi god respons og bearbeide et råmateriale som skal bli en bok. Hvor ærlig kan man være? Hvor detaljert skal man være? Og, ville klassens innspill bli tatt i betraktning? Det var en spent gjeng som sendte avgårde en tung konvolutt til USA og forfatter Sandtorv på vårparten i fjor.

Klassen har holdt kontakt med Sandtorv på e-post og nå som boken er lansert var det stas å få møte han og se boken som ferdig produkt. Klassen var selvsagt spente på hvordan han hadde brukt tilbakemeldingene han fikk og hvordan boken var endret i forhold til manus. Det var gøy å høre at forfatteren hadde hatt stor glede og nytte av tilbakemeldingene og at disse i alle høyeste grad hadde vært med på å forme det ferdige produktet. Det var riktignok sprikende tilbakemeldinger han måtte forholde seg til. Noen slaktet, noen var begeistret og veldig mange var svært konkrete på hva som ikke falt i smak. Uansett om man likte eller ikke likte innholdet så var manuset fullt av vendinger og overraskelser som satte i gang tankeprosesser hos elevene.

Sandtorv fortalte en del om selve skriveprosessen og klassen var nok overrasket over hvor lang tid det faktisk tar å skrive en bok. Han fortalte om hvor vanskelig det var å få innpass hos et forlag og om hvor harde tilbakemeldingene kan være hvis du er så heldig at du hører noe i det hele tatt. Et av forlagene som var interessert  ville gjøre for store endringer i forholdt til hva han var bekvem med, så da var det å legge ut på jakt etter et annet forlag som ville ta konseptet slik det var tenkt. Det har tatt mange år, men nå er endelig boka ute.

Når man går på Vg3 og det nærmer seg eksamen så har man veldig mye å gjøre, så det at flere av elevene ga uttrykk for at de gjerne ville lese boken for å se sluttresultatet gleder nok både forfatter, lærer og bibliotekar.

Vi håper boken får publisitet  og ønsker Sandtorv  lykke til med neste bokprosjekt.

Nina (norsklærer) og Anne Brit (bibliotekar)