Erasmus 2016-17

Elever fra Norge, Tyskland, Sverige og Spania møttes i en liten landsby, Bolanos, i Spania for å lære om mobilitet i Europa.

Erasmus+ prosjektet 2017 fant sted i en liten landsby i Spania, kalt Bolaños. Målet med turen var å lære elever fra både Norge, Tyskland, Sverige og Spania om mobilitet i Europa. Vi var fremme i Spania 31. mars, fredag kveld og under oppholdet bodde vi hos spanske vertselever og deres familie. 

På lørdag var det familiedag. Denne dagen ble vi kjent med familiene og de fleste besøkte ulike turiststeder i nærheten. På kvelden dro de fleste elevene ut og møtte hverandre. På søndag besøkte vi den historiske byen Toledo. Den dagen gikk for det meste ut på turisme og å bli kjent med de andre elevene. Vi så blant annet en synagoge og en kjent katedral. Byen hadde mange historiske områder og ble ansett som hovedstaden i Spania en gang i tiden.  

På mandagen var det tid for skole. Da ble alle elevene og lærere tatt godt i mot med musikalsk underholdning og velkomster fra rektor og borgermesteren i landsbyen. Både elever og lærere presenterte også seg selv til resten av gruppa. Elevene presenterte deretter mobiliteten i landet de kom fra med PowerPoint presentasjoner. Etter presentasjonene fikk vi en guidet tur gjennom skolen.  

Tirdag fortsatte arbeidet og en foreleser utenfra holdt en presentasjon om arbeidsmarkedet i EU. Vi gikk også en tur gjennom landsbyen og så de viktigste stedene her før vi tok buss videre til ”Campo de Criptana” for å besøke de berømte vindmøllene som finnes der.  

Onsdagen var den siste dagen før vi dro tilbake til landene vi kom fra. På starten av dagen var det skolearbeid, men videre var det sport og aktiviteter. På ettermiddagen var det fritid før det var tid for farvelfesten med dans og musikk. Etter festen dro elevene videre og fortsatte kvelden til vi til slutt måtte hjem, pakke og være klar på togstasjonen i morgen tidlig for å reise tilbake.  

Under oppholdet fikk vi oppleve hvordan den spanske ungdommen lever. Vi lærte mye om spansk kultur og mattradisjoner. Det var en fantastisk opplevelse både sosialt og intellektuelt, men det vi sitter igjen med mest er nok den sosiale opplevelsen med å bli kjent med elever fra andre EU land og hvor gode venner vi alle ble på slutten av turen. Vi vil gjerne takke EU, som gjennom Erasmus+ programmet gjør en slik reise mulig, og også de fantastiske lærerne som var med oss.