Medier og kommunikasjon

Medier og kommunikasjon – studieforberedende utdanningsprogram (ME)

Fra høsten 2016 tilbys medier og kommunikasjon som et studieforberedende utdanningsprogram. Dette løpet går over tre år og gir generell studiekompetanse. Dette tilbudet har fokus på to gjennomgående, felles programfag på fem timer hver og som går over alle tre årene. Disse heter mediesamfunnet (5t) og medieuttrykk (5t). Du vil få muligheten til å fordype deg i 5 timer i (ett av) fagene tekst, lyd, bilde, grafisk design eller «nye medier» 5 timer på vg2 vg3. Alternativt kan du velge å ta fag fra et annet programområde i studieforberedende utdanningsprogram (for eksempel realfag eller samfunnsfag). Hvilke fag du kan velge, er avhengig av skolens tilbud.

Du lærer

• fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
  • om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
  • å utforme budskap, uttrykk og layout
  • bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
  • å videreutvikle din digitale kompetanse
  • teoretiske fag

Du bør ha

• god skriftlig og muntlig uttrykksevne
  • estetisk sans og godt fargesyn
  • interesse for informasjonsteknologi og digitale medier

Du oppnår

• studiekompetanse og kan ta høyere utdanning

Hvis du tar høyere utdanning, kan du blant annet bli

• journalist, tekstforfatter eller innholdsprodusent
  • webdesigner, interaksjonsdesigner eller spilldesigner
  • lydtekniker, lyd- eller filmprodusent
  • kommunikasjonsrådgiver eller medie- og samfunnskonsulent Du  kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse  kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

Arbeidssteder kan være

• aviser eller magasiner
  • reklamebyråer eller kommunikasjonsbyråer
  • produksjonsselskap eller mediebedrifter
  • offentlige bedrifter

Medieproduksjon – yrkesfaglig utdanningsprogram

Medieproduksjon er et yrkesfaglig utdanningsprogram med en annen fag- og timefordeling og en større mulighet for fordypning innenfor mediefaglige fagområder. Løpet går over to år i skole og mulighet for å søke om toårig læreplass innenfor mediegrafiker- eller fotograffaget. Elevene får muligheten til å fordype seg innenfor et eller flere fagområder i faget yrkesfaglig fordypning (YFF), 6 timer på vg1 og 9 timer på vg2.

Etter to år i skole er det mulig å søke et allmennfaglig påbyggingsår. Dette gir deg generell studiekompetanse og muligheten til å studere videre på høyskole og universitet.

Du lærer

• utvikling av ideer til ferdig produkter
  • design og visuelle uttrykk
  • videreutvikling av kreative ferdigheter
  • kunst og kultur

Du bør være

• kreativ
  • estetisk anlagt
  • interessert i å arbeide med hendene
  • interessert i visuelle uttrykksformer
  • nøyaktig

Du kan bli

• fotograf, mediedesigner eller mediegrafiker

Arbeidssteder

• multimediebedrifter, reklamebyråer eller forlag

Medier og kommunikasjon på Mailand

Du som velger medier og kommunikasjon bør ha kreative evner og kunne kommunisere med andre, både skriftlig og muntlig. Gode samarbeidsevner, fleksibilitet, evne til kritisk tenkning og analyse er også viktig. Har du disse egenskapene så er kanskje utdanningsprogrammet medier og kommunikasjon noe for deg!

På Mailand videregående skole har vi fokus på at elevene på medier og kommunikasjon skal få en god opplæring innenfor alle områder. Vi tilbyr grundig opplæring i profesjonelle programvarer som FinalCut, ProTools og Adobe-pakken. Vi har en god og proff utstyrspark, samt et stort lydstudio, egen kino og undervisningen er Mac-basert. Vi har derfor lærere med spesialkompetanse innenfor alle fagområder. Undervisningen er i stor grad organisert i prosjektarbeid.

I forbindelse med faget prosjekt til fordypning, vil elevene også kunne velge en spesiell fordypning innen de ulike fagene. Elevene vil også få muligheten til å starte en egen ungdomsbedrift på Vg2.

Lyd- og radio

Her får du grundig opplæring i redigeringsprogrammet Pro Tools og kan leke deg i et lekkert lydstudio. Du får utarbeide kjøreplaner til dine egne radiosendinger, produsere frekke lydreklamer og gruvekkende grøssere for radioteateret.

Journalistikk

Her lærer du å skrive sjokkerende nyhetsartikler og smarte reportasjer, fantastiske portretter og dramatiske features. Vi lager journalistikk for alle plattformer: Radio, TV, nett og presse. Vi diskuterer heftig pressens rolle, pop- og underholdningstoff, demokrati og ytringsfrihet.

Grafisk design

Her får du opplæring i hele den kreative prosessen fra ide til ferdig produkt, via skisseteknikker, fargelære, komposisjon og typografi, til en genuin visuell identitet. Her jobber vi med formatene trykk og nett. Vi jobber med emballasje, profileringsmateriell, reklame, kampanjer, magasin og illustrasjon. Du vil bli dreven i Photoshop, Illustrator og InDesign.

Film

Her lærer du grunnleggende forteller- og klippeteknikk, stødige kamerakjøringer og overbevisende lydlegging. Du får jobbe i ulike sjangere fra skremmende fiksjon til avslørende dokumentar. Du lærer å skrive gode manus, også får du hele filmhistorien på et sølvfat.

Foto

Her lærer du teknikker i et profesjonelt fotostudio, du vil få skape vill fotokunst og også fange de råeste nyhetsbildene som fotojournalist. Vi bruker digitale speilreflekskameraer og bearbeider bildene i det «digitale mørkerom». Her maler vi med lys, tar HDR-bilder, jobber med analoge uttrykk og leker oss med avanserte fototeknikker. Her blir du en kreativ og modig fotograf.